Telefon
0 850 888 95 86
E-Posta
ipyd@ipyd.org
TR | ENG
PMBOK 6 ‘da değişen 9 şey

Zaman zaman bana soruyorlar, “PMBOK 6’da neler değişti?” diye. Geçenlerde İPYD nin organize ettiği bir etkinlikte DevOps’un 7 sırrını anlatmıştım.  Sonrasında benden bir makale yazmamı istediler.  Ben de PMBOK 6’da yeni neler geldi, PMBOK 5’e göre neler değişti konusunda yazayım dedim.  Aşağıdaki 9 başlık, PMBOK 6’da yapılan en büyük değişiklik olan çevik yöntemler dışında yapılan 9 değişikliği anlatıyor.  Biliyorsunuz, çevik yöntemlerin temel felsefesi şu 3 prensibe dayanır:  Büyük düşün, küçük başla (MVP - Minimum Viable Product), hızlı ilerle.  Çevik yöntemlerin proje yönetime yansımalarını PMBOK 6 içinde sürekli bahis ediliyor.  Aşağıdaki 9 başlık daha net ve somut değişiklikleri listeliyor.   Umarım faydalı olur. :)

 

Özetle, PMBOK 6’da yapılan 9 değişiklik:

1. Proje Yöneticisinden beklentiler yükseldi.
2. Üç yeni süreç geldi.
3. Bir süreç kaldırıldı. 
4. Proje yöneticisi ile iş analisti arasındaki ilişkiye vurgu
5. Kalite Güvence sürecinin ismi değişti.
6. İki bilgi alanının ismi değişti. 
7. Yeni bir risk cevap strateji geldi. 
8. Tedarik Yönetimi uluslarası hale getiriliyor.
9. Paydaş yönetiminin ekseni değişti.

 

9 değişikliğin daha detaylı açıklaması:

  

1. Proje Yöneticisinden yeni beklentiler:  Proje yöneticisinin şirketin stratejik hedeflerinden haberdar olması ve projesini bu doğrultuda yönetmesi gerekiyor.  Proje hedeflerinin ve çıktılarının şirketin stratejik hedefleri ile eş güdüm (alignment) içinde olması çok önemli.  

 2. Yeni üç süreç geldi.  Bunlar 1) Öğrenilmiş Dersler, 2) Riskler ve 3) Kaynakların Yönetilmesi ile ilgili. 

2.1. Proje Bilgi Yönetimi:  Yürütme süreç grubu içinde, Öğrenilmiş Derslerin ortaya çıkar çıkmaz hemen kayıtlara geçirilmesi gerekiyor.  Öğrenilmiş Derslerin bir an önce kayıtlara geçirilmesinden sorumlu sürecin ismi:  Proje Bilgi Yönetimi.  

 

2.2 Risklerin yürütülmesi:  Yürütme süreç grubu içinde, risklerin yürütülmesine dair yeni bir süreç eklendi.  Biliyorsunuz, eski sürümlerde insan kaynakları varken, “Yürütme” esnasında insanlar başrolde idi, yürütmede hep insan kaynakları ile ilgili süreçler vardı:  Paydaşlar, İletişim, Tedarikçilerden gelecek kaynaklar, Entegrasyon ve Kalite Güvence (artık ismi Kalite Yönetimi) süreçleri yürütme esnasında uygulanan süreçlerdi.  Şimdi, bunların arasına, Risk Yürütme süreci de eklendi.  Çünkü, Kalite gibi ve Risk de herkesin işidir.  O yüzden riskin de yürütme içine alınması isabet olmuş.  :)   

 

2.3 Kaynakların İzlenmesi:  Eskiden, “Proje İzleme ve Kontrol esnasında herşey izlenir (yani bütün bilgi alanları izlenir) bir şey (bir bilgi alanı) hariç - Hariç olan bilgi alanı İnsan Kaynakları” diye anlatırdım derslerimde; şimdi artık “kaynaklar da izleniyor.  Yani 10 bilgi alanının hepsi artık izleniyor.  Eskiden İnsan Kaynakları varken, insanları izlemek ayıp olur” derdim derslerimde.  Şimdi şöyle anlatıyorum:  “Bildiğiniz gibi Endüstri 4.0 geliyor.  Heryerde olduğu gibi projelerde robotları görmeye başlarız yakında, şimdiden işleri insanların değil robotların yapmasına kendini hazırlıyor gibi PMI.  Robotları izlemek ayıp olmaz, hatta izlesek daha iyi olur.”  :)

 3. Kaldırılan süreç:  Tedariklerin Kapanışı süreci kaldırıldı.  Projenin kapanışı süreç grubu içinde artık tek bir süreç var.  Projenin veya fazın kapatılması süreci tek başına projenin veya fazın bütün kapanış işlemlerini tek başına yapacak.

 

4. Proje yöneticisi ile iş analist rolü arasındaki ilişkiye vurgu yapılmış.  Eğer projeye bir iş analisti atanmış işe gereksinim yönetimi sorumluluğu bu role ait olduğunun ve proje yönetici ile iş analistinin uyum içinde çalışmalarının öneminden bahsedilmiş.

 

4. Kalite Güvence sürecinin ismi Kalite Yönetimi olarak değiştirildi.  Bir çok şirkette kalite güvence bölümleri proje dışında bir yapılanma içindeler, proje kalite denetimlerini bu departmanlar yapıyor.  Proje yöneticisi, halen daha kendi projesinin kalitesinden sorumlu, kalite denetimlerini yapmak proje yöneticisinin kontrolünde olmasa da bu denetimlere uyumlu çalışmak ve bulunan uyumsuzlukları gidermek proje yöneticisinin sorumluluğunda.

 

6. İsmi değişen bilgi alanları:  Zaman Yönetimi ve İnsan Kaynakları bilgi alanlarının ismi değişti.  Zaman yönetimine artık Zaman Çizelgesi Yönetimi diycez.  İnsan Kaynaklarına da Kaynak Yönetimi diycez.  Çünkü, insan dışında da kaynaklar var.  Hatta yakında robotlar gelecek, belki de insanlardan daha fazla rol olacaklar.
7. Projenin boyunu aşan bir risk (fırsat veya tehdit) keşfedersek, projeyi program veya porfolio / şirket  seviyesine yükseltiyoruz (escalate).  

 8. Tedarik Yönetimi eskiden sadece ABD kanunları ve kültürü baz alınarak yazılmıştı, şimdi daha uluslarası hale getirildi.  

 9. Paydaş yönetiminin ekseni paydaşları yönetmek yerine paydaşlarının projeye katılımının takibi yönünde değişti.  

 Bütün bunların yanında PMBOK 6’da yapılan en önemli değişikliklerden biri, elbette çevik yöntemlere göre proje yönetimde neler değiştiğine dair yapılan ekleme ve yorumlardır.  Yukarıdaki 9 değişiklik, çevik yöntemler dışında gördüğümüz somut değişikliklerin listesidir.  PMBOK 6’da hangi değişiklikler yapıldı sorusuna somut bir cevap vermek için hazırladığım bir listedir.  

 

PMBOK 6 ve diğer sorularınız için bana aşağıdaki eposta adresimden ulaşabilirsiniz.  

 

Selam ve sevgilerimle,

Orhan Kalaycı

orhan@pmpkoc.net

 

 


Orhan Kalaycı

İSTANBUL PROJE YÖNETİM DERNEĞİ
Merdivenköy Mah. Dikyol Sk. No:2 Business İstanbul B Blok İç kapı No:179 Ofis No: 12 Kadıköy / İstanbul

ipyd@ipyd.org

0 850 888 95 86 / Faks:0 850 888 95 86

İstanbul Proje Yönetimi Derneği © 2018 | tüm hakları saklıdır.