Phone
0 850 888 95 86
E-Mail
ipyd@ipyd.org
TR | ENG
XP : Hafif-Siklet Şampiyonu

Bu hafta, hafif-siklet yazılım geliştirme yöntemlerine XP (Extreme Programming) ile noktayı koyacağız. Genelde yaptığımız gibi zaman makinesini çalıştırıp, bu kavramın doğduğu tarihe gidelim.

90’ların başında, yine bir araştırma geliştirme gönüllüsü eküri Kent Beck ve Ward Cunnigham daha iyi yazılım geliştirme metodları üzerinde çalışmaya başladı. Kent, 1996 Mart’ında düşündükleri kavramları DaimlerChrysler’ın bir projesinde uyguladı. Sonuç hem müşteri hem de yazılımcıyı memnun etmişti. Kent, dönüp baktığında bu memnun edici çalışma disiplininin ilkelerinin basitlik, iletişim, geribesleme ve cesaret olduğunu gördü ve yönteme “Extreme Programming” diyerek isim babası oldu.

XP, yeni nesil bir geliştirme yöntemi; genç fakat asi değil. Kendine göre kuralları ve uygulamaları var. Diğer çevik yöntemler gibi sürekli değişen isterler ortamında, hızlı bir şekilde yazılım geliştirme ihtiyacı duyan küçük ekipler için tasarlanmış. XP ekibi diğer yazılım ekiplerinden oldukça farklı. “Koç” dışındaki tüm ekip birbirleri üzerinde üstünlüğü ya da yetkisi olmayan “yazılımcı” rolündeki bireylerden oluşuyor. “Pair programming” kavramı gelişmiş. Iki yazılımcı tek bir bilgisayarda, sırayla klavyeyi alarak kod üretiyor. Tecrübeli yazılımcılar, tek bir yazılımcı performansının pair performansının çok altında olduğunu düşünüyor. Tek başına çözülmemeyen sorunların omuz omuza çok daha hızlı çözülebileceği düşünüldüğünde bu doğru.

XP’nin en büyük özelliği kod sahipliğinin olmaması. Kişi ya da eşlerin “bu kodu ben yazdım.” iddiasında bulunmaması. Bunun için de eşler sürekli değiştiriliyor. Bu sirkülasyonun düşünüldüğünden fazla avantajı var. Sirkülasyon sırasında hızlı bir eğitim sağlanıyor. Ekibe yeni katılanların oryantasyonu sağlanıyor. Ekipten çıkanların yeri çok çabuk doldurulabiliyor. Ayrıca ekip kaynaşarak, takım çalışmasının zirvesine ulaşıyor.

Bu, kelimenin tam anlamıyla “çevik” ekibin içine giren yazılımcıları XP’nin arka plandaki 12 süreç adımı karşılıyor.

* Planlama Süreci

* Küçük Sürümler

* Metafor (isimlendirme sistemi)

* Basit Tasarım

* Test / Kontrol

* Refactoring( basit ve tam bir kod)

* İkili Çalışma

* Kollektif Sahiplik

* Sürekli Tümleştirme

* Haftada 40 Saat

* Müşterinin Yanında Çalışma

* Yazılım Standartları

Çevik yöntemler yazılarına burada nokta koyuyoruz. Fakat ilgilenen okuyucularımız için, bir parantez açıp Istanbul Proje Yönetim Derneği’nin Ekim ayında Orhan Kalaycı liderliğinde konuyla ilgili kapsamlı bir seminer vereceğini duyurmak istiyoruz.
 


M. Şirin Aktaş

M. Şirin Aktaş

İSTANBUL PROJE YÖNETİM DERNEĞİ
Merdivenköy Mah. Dikyol Sk. No:2 Business İstanbul B Blok İç kapı No:179 Ofis No: 12 Kadıköy / İstanbul

ipyd@ipyd.org

0 850 888 95 86 / Fax:0 850 888 95 86

İstanbul Proje Yönetimi Derneği © 2018 | tüm hakları saklıdır.