Phone
0 850 888 95 86
E-Mail
ipyd@ipyd.org
TR | ENG
Scrum: Kısa döngüler ve küçük takımlarla proje yönetimi

Çevik Yöntemler yazılarımıza, en çok kullanılan 2 yöntemi detaylandırarak devam etmek istiyorum. Bu haftaki metodumuz: Scrum.

Scrum, 
ilk defa Takeuchi  ve Nonaka’nın Harvard Business Review’deki makaleleri ile hayatımıza girmiş. Makalede, Rubgy oyununda kullanılan bir yöntem olan Scrum’ın yüksek performanslı proje takımları oluşturmak için de kullanılabileceği anlatılmış. Denmiş ki; küçük ve çapraz işlevleri olan takımlar projelerde verimliliği arttırır. Başka bir eküri DeGrace ve Stahl da, bir makalelerinde bu metodun isim babası olmuş. Bu terimi halka indiren ekürimiz ise OPPSLA’96’dan Ken ve Jeff olmuş.

Bu özlü geçmişindeki makalelerin tümünde Scrum, öncelikle kompleks yazılımları adım adım geliştirerek kontrol ve yönetmeyi amaçlayan bir süreç olarak düşünülmüş. Zamanla, çok basit projelerde de kullanılmaya ya da bir işletmenin iş yapışını baştan sona değiştiren projelerde kullanılmaya başlanmıştır.

Scrum’ın en belirgin özelliği değişime açık olması, çok fazla toplantı yapmadan, kısa periyotlarda geliştirme yapılarak müşteriye sonuçların hemen yansıtılmasıdır. Şüphesiz ki, Scrumda sürecin bu şekilde işlemesinin amacı gereksiz geliştirmelerden kaçınmaktır. Verim odaklı olan Scrum sürecinin detaylı adım listesini vererek bu yazımızı bitirelim.

Sorun listesi

Sorunlar takım ve organizasyon seviyesinde oluşturulur. Sorunlar belirlenip, önceliklendirilip görünür ve ölçülebilir hale gelmelidir. Bunun için sorun listesi kullanılır.

Genel toplantı

Tüm toplantılar genel bir standardı takip etmelidir. Bu basit kurallar, verimliliği artırmanın yanında katılanları daha çok tatmin eder.

Hesaplama/Tahmin etme toplantısı

Ürün sahibi ve takım, tüm ürün istek listesinin üstünde çalışarak ürünün kaç sprint'te çıkacağını ve her sprint'te isteklerin nasıl önceliklendirileceğini, hangi işin ne kadar süreceğini hesaplamaya ve tahmin etmeye çalışır.

Sprint planlaması

Takım ve ürün sahibi sprint'in amacını belirler ve o sprint için yapılacak istekleri detaylandırarak, her istek için süre belirler. Belirlenen süre hiçbir iş (Task) için bir günden fazla olamaz. Bu işler proje için listelenir.

Günlük scrum toplantısı

Bu toplantı, takımın kendisini organize etmesi için çok önemlidir. Bu toplantılar takım üyelerinin birbiri ile eş zamanlı çalışmasını ve sorunların hızlı bir şekilde çözülmesini sağlar. Toplantıları hergün aynı saatte ve aynı yerde yapılır, tüm takım üyeleri katılır ve toplam 15 dakkika sürer.


M. Şirin Aktaş

M. Şirin Aktaş

İSTANBUL PROJE YÖNETİM DERNEĞİ
Merdivenköy Mah. Dikyol Sk. No:2 Business İstanbul B Blok İç kapı No:179 Ofis No: 12 Kadıköy / İstanbul

ipyd@ipyd.org

0 850 888 95 86 / Fax:0 850 888 95 86

İstanbul Proje Yönetimi Derneği © 2018 | tüm hakları saklıdır.